Zoals we al eerder aangaven was het kabinet bezig met het uitbreiden van de steunpakketten. Gisteren, 21 januari 2021, hebben ze de uitbreiding bekend gemaakt.  De uitbreiding bedraagt 7,6 miljard euro om de ondernemers en zwaar getroffen sectoren een extra steun te geven.
In dit nieuwsartikel bespreken we de belangrijkste wijzigingen.

TVL

Het kabinet breidt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uit, en meer ondernemingen kunnen aanspraak maken op TVL-steun. De nieuwe subsidiepercentages komen voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 uit op 85% subsidie van de vaste lasten gerelateerd aan het omzetverlies, vanaf 30% omzetverlies. De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten. Dat betekent dat ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de TVL. Daaraan gekoppeld gaat, vanaf het eerste kwartaal van dit jaar, het maximale subsidiebedrag omhoog van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het MKB en 400.000 euro voor het niet-MKB.

Om ook kleine ondernemers zoals kappers en pedicures aanvullend te ondersteunen, gaat het minimale subsidiebedrag omhoog van 750 naar 1500 euro. Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om meer kleinere ondernemers toegang te geven tot de TVL. Met de uitbreiding van de TVL is een totaalbedrag van ca. 3,8 miljard euro gemoeid voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.

[otw_shortcode_button href=”https://hogiaf.nl/serie-noodmaatregelen-tvl/” size=”large” icon_position=”left” shape=”square” color_class=”otw-orange” target=”_blank”]Voor meer informatie kunt u kijken naar ons artikel over de TVL[/otw_shortcode_button]

NOW en Tozo

De NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen, wordt verhoogd. De vergoeding gaat van 80 naar 85 procent van de loonsom. De loonsomvrijstelling blijft tien procent. Vanaf 15 februari kan de NOW worden aangevraagd voor de maanden januari, februari en maart.

Voor de Tozo geldt dat ondernemers deze uitkering vanaf 1 februari 2021 kunnen aanvragen met terugwerkende kracht vanaf de voorafgaande maand: op 1 februari 2021 kan een ondernemer dus Tozo aanvragen vanaf 1 januari 2021. Op 1 maart 2021 kan de Tozo vanaf 1 februari worden aangevraagd.

Per 1 april gaat de verlengde Tozo in. In deze zogenoemde vierde verlenging zou sprake zijn van een vermogenstoets. Het kabinet ziet echter af van de invoering daarvan. Wel zal ook bij Tozo 4 een aanvraag met terugwerkende kracht gelden. Op 1 mei 2021 kan een ondernemer dus Tozo aanvragen vanaf 1 april. Het is niet mogelijk om vanuit Tozo 4 nog aanvragen te doen voor Tozo 3 (in de maanden januari tot en met maart 2021).

[otw_shortcode_button href=”https://hogiaf.nl/serie-noodmaatregelen-tozo-3/” size=”large” icon_position=”left” shape=”square” color_class=”otw-orange” target=”_blank”]Voor meer informatie kunt u kijken naar ons artikel over de Tozo[/otw_shortcode_button] [otw_shortcode_button href=”https://hogiaf.nl/serie-noodmaatregelen-now-3/” size=”large” icon_position=”left” shape=”square” color_class=”otw-orange” target=”_blank”]Voor meer informatie kunt u kijken naar ons artikel over de NOW[/otw_shortcode_button]

Belastingmaatregelen

Het kabinet verlengt de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen tot 1 juli 2021. Ondernemers die nog niet eerder uitstel of verlenging hebben aangevraagd, kunnen dit nu alsnog doen. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 juli 2021. De datum waarop ondernemers weer gaan terugbetalen schuift ook op, van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. Zij krijgen 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen.

Overige maatregelen

Er komt een kredietfaciliteit voor ondernemers die gebruik willen maken van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA), als onderdeel van het Time Out Arrangement (TOA). De combinatie van krediet en WHOA stelt bedrijven in staat om een doorstart te maken zodra de situatie beter is, zodat er banen behouden blijven. Het kabinet maakt hier 200 miljoen euro voor vrij.

Voor verdere informatie kunt u terecht op rijksoverheid.nl/steunpakket. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona.

Avondklok

Vanaf 23 januari 2021 geldt er ook een avondklok tussen 21:00-04:30. Ook essentiele winkels moeten zich hieraan houden en moeten hierdoor eerder de deuren sluiten.

[otw_shortcode_button href=”https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok” size=”large” icon_position=”left” shape=”square” color_class=”otw-orange” target=”_blank”]Regels avondklok[/otw_shortcode_button]

Waar kunnen ondernemers en werkenden terecht?

Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op . Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel: . Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117.

Ondernemers melden zich voor de kredietregelingen bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zelfstandige ondernemers (Tozo) via de eigen gemeente. Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) via RVO. Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk.

Heeft u meer informatie en ondersteuning nodig bij het aanvragen van bepaalde steunpakketten dan helpen wij u graag. U kunt u vragen stellen via info@hogiaf.nl of bellen naar 088-166 0600

One Comment

  1. binance 18 december 2024 at 04:24

    Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Leave A Comment

Over ons

Grootste cross-culturele en multisectorale ondernemersvereniging  in Nederland.